Els perills de Sant Joan (consells d’autoprotecció)

Aquesta nit és Sant Joan, una festa popular molt lligada al foc i als petards. Ja fa dies que els més petits de la casa fan guardiola per aconseguir les seves bengales, les cebetes… i els petards!

Aquesta nit és caracteritza per ser la més curta de l’any, però per als serveis d’emergència és una de les que més feina porta: cremades, incendis, accidents, borratxeres…

Avui, i com la prevenció forma part del dia a dia de totes les persones, parlarem de com prevenir els accidents més comuns durant la nit de Sant Joan.


No hi haurà ningú a casa?

La nit de Sant Joan és molt habitual sortir a passejar i deixar la casa sola. Què podem fer per evitar accidents mentre no hi som?

 • tanqueu les finestres per a que no entrin petards
 • baixeu les persianes per a protegir els vidres de les finestres
 • no deixeu roba estesa (ni banderes a les finestres), es pot cremar!
 • traieu les coses inflamables del balcó, terrat o terrassa. Eviteu munts de roba, papers, cadires de fusta..

Encara que no sortiu de casa recomanem seguir aquests pasos per evitar ensurts (petards que entren a casa, banderes del balcó socarrades, olor a pólvora i fum a les habitacions…)

Si teniu mascota (sobretot gats i gossos) us agrairan molt que els prepareu un refugi anti petards. Posar el seu cabàs a sota del llit, a sota una taula amb coixins o deixar oberta la porta de l’habitació on es sol amagar els ajudarà a passar millor aquesta revetlla. Sobretot que no els falti aigua!

Sortim a passejar?

Qui no ha anat a la platja a veure els petards o a gaudir de la nit més curta de l’any posant els peus a l’aigua? Si voleu sortir il·lesos de la nit de Sant Joan i teniu pensat anar a algun lloc molt concorregut us donem uns consells:

 • eviteu els teixits sintètics: a part de ser els més inflamables, en cas de cremada s’enganxen a la pell. La nit de Sant Joan és la millor nit de l’any per vestir amb cotó!
 • calçat tancat: la majoria de petards van per terra i les espurnes ens poden cremar els peus. Les cremades són molt doloroses! Recomanem l’ús de sabates esportives, normalment són les que menys teixits sintètics duen.
 • pantaló llarg: pel mateix motiu que les sabates tancades. La roba texana o uns pantalons esportius de cotó serviran. Eviteu les mitges! 
 • samarreta de cotó i màniga llarga: si passeu per una zona amb moltes espurnes (fonts, correfocs…) la màniga llarga evitarà que us cremeu els braços
 • mocador de cotó: no només ens servirà per protegir el coll si fa fred, amb ell podrem tapar-nos les vies respiratòries (nas i boca) en cas d’acumulació de fum. També ens servirà per a protegir els cabells si passem per una zona amb moltes espurnes.

Si sortiu a passejar en família recordeu que tant els nens (sobretot nadons), els avis i les persones amb problemes respiratoris (asma, al·lèrgia etc) són molt vulnerables al fum. Cal que porteu aigua, mocadors per a protegir les vies respiratòries i la medicació (ventolín o altres broncodilatadors) que la persona pugui necessitar.


Tirem petards pare!


A l’hora de tirar petards recomanem seguir els consells de la Generalitat de Catalunya que reproduïm a continuació. Sobretot recordeu: el material pirotècnic no està pensat per a nens, és un material altament inflamable i perillós. Cal que els nens estiguin sempre acompanyats i que tot es realitzi sota la supervisió d’un adult responsable

 • Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics en un establiment autoritzat.
 • No us guardeu petards a les butxaques
 • Cal llegir les instruccions de cada article.
 • No subjecteu els petards amb les mans. No els poseu a prop de la cara ni del cos.
 • Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic (metxes i similars).
 • Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos.
 • Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo.
 • No llanceu mai petards contra ningú.
 • No llanceu coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.
 • Vigileu que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.
 • Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
 • No enceneu cap petard dins les cases.
 • No llanceu ni manipuleu petards des de balconades ni finestres.

Tipologia de petards

Seguint amb les indicacions de la Generalitat de Catalunya podem classificar els petards en tres tipus (si us hi fixeu el tipus més senzill és a partir de 12 anys!) A continuació reproduïm la informació que podem trobar al portal de la Generalitat de CatalunyaEs considera pirotècnica recreativa bàsica el conjunt d’artificis pirotècnics que poden ser usats pel públic en general durant la celebració de determinades festes de caràcter popular o particular. Des del punt de vista legal, estan inclosos dins les categories I, II i III, de les vuit en què està dividida la totalitat de la pirotècnia.


Tipus I: Risc baix (a partir de 12 anys)

Els productes de la categoria I són els que tenen un risc baix o molt baix. Estan pensats per utilitzar-los en àrees confinades, concepte en què s’inclou l’interior dels edificis d’habitatges. Aquest grup està format per bengales, bombetes i sorpresa japonesa; i fonts com surtidors i volcans.


Tipus II: Risc mitjà (a partir de 16 anys)


Els productes de la categoria II són els que tenen un risc mitjà. Estan pensats per utilitzar-los a l’aire lliure en àrees confinades. Els petards de tipus II està format per bengales (bombetes i sorpresa japonesa), petards (trons i traques xineses), voladors (paracaigudes, correcames, xiuladors, girasols i rodes), coets (coets de tro i de llum), fonts (surtidors i volcans) i bateries (combinacions i candeles).


Tipus III: Risc alt (a partir de 18 anys)


Els productes de la categoria III són els que tenen un risc alt. Estan pensats per utilitzar-los a l’aire lliure, en àrees amples i obertes. Aquest grup està format pels mateixos petards que els de la categoria II excepte les bengales.


M’he cremat!


Davant de qualsevol emergència sempre hem de seguir les sigles PAS: protegir, avisar i socórrer. Cal tenir sempre present que el més important és protegir: protegir a la persona accidentada, a la resta de persones i a nosaltres mateixos. 


Davant de qualsevol emergència el més important sempre és mantenir la calma. Si estem nerviosos o alterats no podrem pensar amb claredat  La persona accidentada ens necessita.

La Generalitat de Catalunya explica molt bè els passos a seguir en cas de cremades en aquest link. En fem un petit resum?


En cas de cremades lleus:

 • Traurem la roba de la cremada (sempre que NO estigui enganxada a la pell)
 • Rentarem la cremada amb sèrum fisiològic o aigua tebia (mai freda)
 • Netejarem la cremada amb aigua i sabó. Mai hi aplicarem pasta de dents o cremes.
 • Evitarem en la mesura del possible el iode. Si la ferida és molt bruta i cal aplicar-ne, MAI en posarem directament a la ferida oberta, l’utilitzarem només per la zona més superficial.
 • Acudiu a un centre sanitari o a una farmàcia el més aviat possible

En cas de cremades més greus

 • Seguirem els mateixos pasos que per a les cremades lleus.
 • Avisarem al servei d’emergències més proper. Si esteu en un local o una zona privada aviseu als responsables, en cas contrari truqueu a emergències (112) i us explicaran com procedir.

Si el foc està a la roba

 • Emboliqueu a la persona amb una manta. Eviteu que corri! Les flames s’avivaran.
 • Si no teniu cap manta a la vora feu que rodoli per terra. Les flames s’apagaran. Eviteu procedir així si esteu en una zona de matolls secs. 
 • Cal protegir la cara i els cabells. En els dos casos descrits anteriorment caldrà que la persona accidentada es posi els braços al voltant de la cara (sempre que la flama no es trobi als braços).
 • Un cop apagada la flama (i abans de treure la roba) comprovarem que realment està apagada. Evitarem treure la roba pel cap


Voeu més informació?

La plana web de la Generalitat de Catalunya és un portal amb molta informació. En els següents enllaços em reunit la més rellevant per a la revetlla de Sant Joan: 


Bona revetlla!

Aixi que ja ho sabeu. Si voleu recordar una nit inoblidable de Sant Joan que sigui pels bons moments amb la família i els amics i no pels accidents!

Per a qualsevol tipus d’emergència podeu trucar al 112

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s